Niet duurzaam = duur saam

De wereld om ons heen verandert. Sneller dan ooit tevoren. De impact daarvan op organisaties gaat zo mogelijk nog sneller dan we ooit gewend waren. In de toekomst zullen de veranderingen kwadratisch toenemen door twee factoren die al jaren aan de gang zijn: de vergrijzing in de Westerse maatschappij en het dreigende mondiale tekort aan energie. Wanneer wij als organisatie en mens op deze twee factoren nú niet inspelen, dan kon duurzaam wel eens duur saam (van samen) worden. Maar hoe gaan u en ik dat regelen?

Slimmer werken

Nu de babyboomers van net na de Tweede Wereldoorlog massaal met pensioen gaan verdwijnt veel kennis uit organisaties. Natuurlijk is er nieuwe aanwas. Verse ex-studenten met grote praktische netwerken. Helaas is de uitstroom groter dan de instroom. Wij Westerlingen houden het al jaren bij gemiddeld 1.8 kind per gezin, terwijl de uittreders veelal een handvol broers en zussen hebben.

Wil je als organisatie kennis werven en behouden, dan zal je uitermate slim moeten zijn en medewerkers slim moeten laten werken. Medewerkers blijven tevreden en als aantrekkelijk werkgever creëer je zo de garantie op behoud van kennis voor de toekomst. Om dat te bereiken is wel een verandering in gedrag noodzakelijk. Niet langer moeten wij elkaar afrekenen op de bekende aanwezigheidspremie maar op wat wij allen presteren. Daarvoor zijn heldere afspraken en innovatieve technologie nodig. Zoals het altijd en overal de beschikking hebben over belangrijke bedrijfsinformatie en op afstand met collega’s kunnen communiceren en samenwerken.

Besparen

OK, behoud van kennis door slimmer werken is belangrijk. Maar als we geen energie hebben om slim te kunnen werken schieten wij allen er nog niets mee op. Duurzaamheid en energiebesparing is daarom veel meer dan een hype of een paar modewoorden, het is de noodzakelijkheid voor onze eigen toekomst. Ook hier geldt dat een verandering in mindset en gedrag noodzakelijk is. Nu nog vinden wij ‘groen’ en ‘duurzaam’ vooral commercieel interessant. Maar wat doen we er zelf mee? Sinds het papierloze kantoor wordt er nog nooit zoveel geprint. Dat moet anders. ‘Even’ naar kantoor rijden om een vergadering bij te wonen is natuurlijk heel erg antiek. Ook voor energiebesparing en verankerde duurzaamheid is technologie de weg die we moeten bewandelen. Innovatieve technologie maakt het mogelijk dat wij op afstand kunnen (video)vergaderen. Dat we samen op afstand in documenten kunnen werken. Dat we samen minder printen omdat we vergaderstukken, notulen en actielijsten digitaal op een tablet hebben staan. Het is geen trendy gebeuren maar heuse noodzaak. Zoals geschreven, de verandering in mindset is daarvoor essentieel.

ICT Spirit en duurzaam

Als lezer zult u nu denken: ‘Zit wat in, maar wat doen ‘ze’ er zelf mee?’. Heel veel, van twee kanten. Enerzijds passen wij als Microsoft Competence Center innovatieve technologie als SharePoint en Lync toe om als organisatie te besparen op reiskosten, printkosten en energiekosten. Onze medewerkers zijn met de technologie flexibeler in hun professionele werk en ervaren dat, zo bleek uit een recent medewerker tevredenheidsonderzoek, als heel prettig. Daarmee tackelen wij direct de twee genoemde speerpunten.

Aan de andere kant helpen wij organisaties om deze technologie in te zetten om slimmer en duurzaam te werken. Dat is niet alleen goed voor de interne organisatie en onze leefomgeving. Het is voor u als klant tevens een concurrentievoordeel. Het zal niet lang meer duren of maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder duurzaamheid valt, is een knock-out criterium bij offertetrajecten. Het mes snijdt op die manier zelfs aan drie kanten. Daarom is er geen reden te bedenken waarom u niet nú met slimmer en duurzamer werken begint.

10:10 Dag van de duurzaamheid

Het belangrijkste als laatste. Op 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid met als centraal thema ‘Wat doe jij uit’. Dat is natuurlijk een extra stimulans om over slimmer en duurzamer werken na te denken. Als u wilt weten hoe u dat kunt realiseren dan bent u op deze dag, de hele dag, van harte welkom om een kijkje in de keuken van ICT Spirit te nemen. Aanmelden kan via 053 852 7777 of marketing@ictspirit.nl.